2018-04-18 09:45:09• hírek • Bede Emőke

Ezekkel a módszerekkel vernek át minket a telefonos csalók

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Szinte mindannyian ismerünk olyan személyeket – vagy mi magunk vagyunk azok – , akiket megpróbáltak már telefonos csalók átverni. Különféle sztorikkal csalnak ki pénzt tőlünk, s utólag már szinte a nullával egyenlő annak az esélye, hogy visszaszerezzük az összeget.

A leggyakrabban a csalók egy külföldi balesetre hivatkozva kérnek pénzt, az átverés áldozatai pedig általában olyan idősek, akiknek közelebbi-távolabbi rokonai más országokban élnek. A csalók – a magukra öltött szereptől függetlenül – arra kérik a gyanútlan időseket, hogy tetemes összeget folyósítsanak egy számlára, ezzel mentve ki rokonukat a rendőrségi kalamajkából. Újabban akár személyes átadásra is kérhetik az áldozatot, akinek hirtelen nem is jut eszébe, hogy talán átverésről van szó.
 

A másik gyakran alkalmazott trükk nem más, minthogy valamilyen nyereménnyel kecsegtetik a naiv személyeket. Ilyenkor a csalók egy ismert cég nevében keresik meg a potenciális áldozatot arról értesítve őket, hogy egy sorshúzás során nekik kedvezett Fortuna, de hogy a nyereményt kézhez vehessék, egy kisebb összeget ki kell fizetni a szállítási költségek miatt. Az előző módszerhez képest tehát itt jóval kevesebb pénzt csalnak ki.
 

A harmadik módszer, melyet gyakran alkalmaznak, az ember segítőkészségére és nagylelkűségére apellál. Ilyenkor egy beteg gyermek gyógykezelésére gyűjtenek adományt, mely történetesen több ezer euróba kerül. Az előző esetekhez hasonlóan itt is utalásról van szó, de természetesen a segítség korántsem egy gyerek felépülését támogatja.
 

Mindezek mellett az is sokszor előfordul, hogy a csalók valamilyen szolgáltatást nyújtó – magán vagy állami – cégnek adják ki magukat, pl. gázellenőrnek vagy rágcsálóírtónak. Az általuk elvégzett műveletek értelemszerűen megbizhatatlanok, de ezért tetemes összegeket képesek elkérni.
 

Az átverések elkerülése ellenében a rendőrség azt ajánlja, utalás előtt mindenképp igyekezzünk felvenni a kapcsolatot a külföldön élő rokonunkkal vagy kérjünk személyes találkozót a telefonálóval. A telefonszám is árulkodó lehet, ugyanis a legtöbb hivatal vezetékes telefonon veszi fel a kapcsolatot az emberekkel. Se telefonon, se interneten ne szolgáltassunk ki idegeneknek bizalmas információkat magunkról. Végül, de nem utolsósorban addig ne engedjünk be ismeretleneket a házunkba, míg hiteles dokumentumokkal nem igazolták kilétüket.
 

Amennyiben ilyen esetekkel találkozunk, az 112-es segélyhívón bejelenthetjük az esetet. Azért is fontos a bejelentés, mivel pl. a balesetes átverés a törvény szerint is csalásnak számít, büntetési tétele pedig 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés. Mi több, többszöri elkövetés esetén a büntetés tovább növekszik, így évekre rács mögé juttathatunk olyan csalókat, akik megannyi ember életét keserítették már meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: